Välja kreditkort på bästa sätt

Handla med kreditkort

Kreditkort är ett smidigt betalsätt som kan användas både när du handlar i butik men även på Internet. Det är ett betalsätt där du kan göra köp och först betala i efterhand utan några extra avgifter.

Kreditkorten har funnits länge nu men aldrig tidigare har det funnits så många bra alternativ att välja mellan. Det finns många kreditkort som inte kostar någonting i årsavgift och som har många förmåner som ett vanligt kontokort saknar.

Den stora fördelen med att handla på kredit gör att du direkt får en viss säkerhet som du annars inte hade fått och detta är tack vare Kreditlagen som förflyttar en del ansvar till företaget som tar betalt av dig som konsument. I praktiken innebär detta att om du köper något och betalar för det med ditt kreditkort men att du aldrig får varan eller tjänsten (t.ex. en flygresa) så blir kreditbolaget återbetalningsskyldigt. Ett bra sätt att skydda sig helt enkelt.

Men endast denna fördel får man även med fakturabolag som t.ex. Klarna eller Qliro. För om man handlar på fakturan eller väljer delbetalning är det också en form av kredit. Med andra ord gäller Kreditlagen där också.

Så vad är då de stora fördelarna med ett bra kreditkort? Det finns väldigt många och ett bra sätt skulle vara att jämföra alternativen på Bästakreditkortet.com för att tydligt se skillnaderna.

En typisk fördel med bra kreditkort brukar innebära att man kan få återbäring på allt köp man gör genom kreditkortet. Det gör att alla köp du gör på ditt kreditkort innebär att du får en liten summa tillbaka. Ibland är detta i form av bonuspoäng som man kan använda för att köpa resor, hotellnätter, prylar eller annat för. Ibland är det som en direkt återbäring som dras av när du gör nya köp med kortet.

En annan populär fördel med kreditkort kan vara tillfälliga och mycket förmånliga försäkringar som du kan koppla till ditt kort. Om du t.ex. betalar en stor del av din resa med kortet så gäller försäkringar som kan ersätta dig vid förlorat bagage, försenat flyg, missat anslutande flyg och stöld och mycket mer.

Bensinkort som är en typ av kreditkort men som tillhandahålls av bensinföretagen brukar kunna ge rabatt på drivmedel. Något som är riktigt bra för dig som kör mycket varje år.

Det bästa du kan göra är att i lugn och ro jämföra olika kreditkort och fundera över vad du kan få ut mest nytta av.

Svenskar mer benägna att låna pengar under sommaren

Låna till semestern

Svenskarnas skulder stiger i takt med att bostadspriserna drar iväg och samtidigt befinner vi oss mitt i juli under rådande semestertider. En tid av ledighet många svenskar håller varmt om hjärtat även om vädret inte drar sitt strå till stacken. Det är också en tid när ideal och värderingar kommer in i bilden och vad man är villig att göra för att få ut förväntningarna av denna tid.

Med dåligt väder sinar restresorna och priserna på utlandssemester sticker iväg. Är genomsnittssvensken villig att belåna sig tillfälligt för att få en veckas värme i solen eller på annat sätt höja standarden till förväntningarna? Vi har i en studie med ett begränsat representativt urval tagit reda på detta.

Till en grupp slumpvalt utvalda personer i olika åldrar valde vi att ställa följande tre frågor snabbt:

  1. Är du mer benägen att låna pengar med t.ex. smslån under sommaren?
  2. Skulle du vara mer villig att låna pengar till utlandsresa om svenska sommarvädret är dåligt?
  3. Har du någon gång lånat pengar genom snabblån eller smslån?

Resultat

FrågaJaNejKanske
119%65%15%
227%53%19%
38%92%0%

Av de tillfrågade var nästan 20% mer benägna att låna pengar under sommaren med hjälp av t.ex. smslån. Det betyder förvisso inte att de skulle göra det men de tillhör antagligen en grupp som hade övervägt möjligheten.

Denna ministudie visar att svenskar värdersätter de få veckors semester som man har. Om pengarna av någon anledning inte räcker till att leva som man vill så ökar sannolikheten att man väljer att låna pengar med hjälp av t.ex. snabblån och smslån. Har man fast anställning är det kanske ett sätt att skjuta på kostnaderna till nästa lön så man kan njuta av semestern på det sätt man tänkt.

När man i följdfrågan lyfter in utlandssemester ökar antalet som kan tänka sig att låna pengar. Det är laddad fråga som snabbt målar upp en bild av en regnig sommar vilket även ger ett mer positivt resultat till att låna pengar. Man kanske även kan förvänta sig att låna pengar till en resa anses mer okej än att bara låna rent generellt.

Endast en väldigt liten del av de tillfrågade hade någon gång använt sig av smslån och snabblån.

Utförandet av frågorna ställdes snabbt till de tillfrågade och utvecklades endast om mottagaren inte förstod frågeställningen efter upprepande.

Sammanfattning

Det är utan tvekan så att svenskarna värdesätter sommaren och är mer villig att belåna sig för den ska bli så bra som man tycker sig att den ska vara.

Attraktiva lån och erbjudande gör det säkerligen lättare att lockas till där t.ex. räntefria lån är just en sådan faktor. Om låntagaren betalar tillbaka hela beloppet i tid så blir lånet helt kostnadsfritt och således ett sätt att skjuta på betalningen till nästa löning.

En större och mer vetenskaplig studie hade varit intressant att se på området även om detta resultatet ger en mindre fingervisning. Tillvägagångssättet är för enkelt och urvalet är för litet för att per definition anse att det representerar svenska folket i sin helhet.