Finns där ångerrätt på lån?

Ångerrätt lån

Ja, du som konsument har ångerrätt på lån i 14 dagar och det gäller alla lån förutom bolån. Detta innebär att du som tar privatlån, snabblån, smslån eller andra blancolån har rätt att ångra dig.

När du lånar pengar och tecknar ett lån har du en ångerrätt på 14 dagar från det att du mottagit lånevillkoren och avtalsinformationen. Det betyder att du som tar snabblån och smslån som betalas ut direkt och även på helgen kan ångra dig i upp till 14 dagar trots att du mottagit pengarna.

Vi rekommenderar starkt att du meddelar din uppsägning skriftligen genom elektronisk post (e-post) eller liknande sätt för att kunna stärka att du faktiskt valt att ångra lånet i tid. Får du inget svar så följ upp med ett telefonsamtal inom ett par dagar där du hänvisar till din skriftliga uppsägning och att du inte fått något svar än. Detta gör att du sätter dig i en trygg situation rent juridiskt.

Vad gäller om jag ångrar mig?

Det är många som antar att ångerrätten ger dem möjlighet att låna pengar gratis under 14 dagar men så är inte fallet. Det hade varit ohållbart och det hade missbrukats om så var fallet. Däremot blir det billigare att ångra sig än att fullfölja löptiden för lånet om du t.ex. har tagit snabblån och smslån.

Det som gäller om du ångrar dig är följande:

  • Du måste betala tillbaka pengarna du fått utbetalt av långivaren.
  • Du måste betala ränta för den tid du haft pengarna. Räntan fastställs alltså först när pengarna är återbetalda.
  • Uppläggningsavgifter och andra avgifter ska dock återbetalas till dig som låntagare.

I slutändan blir alltså lånet ofta rätt mycket billigare om du väljer att ångra dig men du måste göra det inom 14 dagar. Du behöver inte heller ange någon anledning.

Kan man sätta det i system?

En intressant tanke som kanske väcks hos vissa är möjligheten att låna pengar till en väldigt liten avgift och ångra lånet när löningen kommer för att göra det billigare. Detta är fullt möjligt men att sätta detta i system är en dålig idé. För det första är det inte kostnadsfritt vilket räntefria lån kan vara och att sätta detta i system kommer leda till att ditt personnummer spärras från att låna pengar då du missbrukar systemet. Ingen långivare kommer vilja låna ut pengar till dig och detta är en giltig anledning att neka dig oavsett hur bra kreditvärdighet du har.