Gör en budget och undvik problem

Räkna på en budgetÄr du lite osäker på om du har råd att låna pengar? Eller kanske känner du bara att du vill 100% koll på läget? I så fall vill du göra en budget så du är säker på att det snabblån eller krediter du tar inte ställer till med problem.

En bra budget missar inga självklara utgifter och görs därför i detalj. Men om man skulle förenkla en budget så hade den sett ut så här:

Inkomstkostnader = pengar som du har över

Men för att ta reda på exakt hur det ligger till kommer du behöva stapla upp respektive del i detalj. Och det är något som vi går igenom på denna sida.

Förklaring av delarna i en budget

En budget består av delarna som vi tar upp ovan men vad exakt ingår dem? Det är något vi ska gå igenom här och ge dig tips på de vanligaste punkterna så du får en uppfattning.

Inkomst

Inkomst är alla pengar som du får in varje månad. Det är kanske främst din lön men även bidrag och andra intäktskällor ska räknas in här som t.ex. bidrag. Givetvis är det nettolönen (din lön efter skatt) som du ska räkna på.

Kostnader

Under kostnader tas alla utgifter upp som är återkommande och fasta. Alltså de som man vet att man kommer att ha och här är några exempel:

  • Boende kostnad
  • Värme, el, vatten
  • Telefon, Internet, TV
  • Transportkostnader (till och från jobb t.ex.)
    • Bil? Mycket att ta hänsyn till här som försäkring, service, däckslitage, bensin och lagningar som man bör estimera per år och dividera med 12.
  • Hushållsprodukter (allt som behövs i hushållet)
  • Kläder (avsett t.ex. 500-1000 kr för detta så du har en minimumgräns)
  • Matkostnader
  • Hygien & Skönhet (allt ifrån schampo och smink till frisörkostnader) – Försök estimera genomsnittet per månad

Kostnaderna som du skriver ner ska alltid motsvara vad de är för en månad. Även om du bara klipper håret var tredje eller fjäre månad så räkna ut vad det blir per månad.

Resultatet är pengarna du har över

De pengar du har över efter att du betalt allting är sådant som du kan lägga på nöje, shopping och sparande. Det är även då då får en uppskattning om du har råd att låna pengar.

Så vet du om du har råd att ta snabblån?

Om du vill ta ett snabblån så kommer du vara tvungen att betala tillbaka beloppet som du lånar + eventuella räntor och avgifter. Om du vill låna 3000 kronor och detta ska betalas tillbaka på en månad så måste du ha rum för detta i din budget.

Om du vill låna pengar och du vet att du har råd så ta en titt på de långivare som vi har på startsidan för att se vad de har att erbjuda dig.