Hur kreditvärdig är du för snabblån och smslån?

bra kreditvärdighetHar du någon gång funderat på hur kreditvärdig du är som person och hur säker låntagare du är för banker och långivare?

Din kreditvärdighet är helt avgörande för om du får lov att låna pengar när du ansöker om ett lån. Även små smslån och snabblån styrs av detta och din kreditvärdighet får inte vara för dålig för att du ska få lov att låna pengar.

Finansinspektionen som är den myndighet som övervakar marknaden kräver att alla banker och långivare tar kreditupplysning för att få en bra uppfattning om personen är lämplig att låna ut pengar till eller ej. Men din kreditvärdighet styr inte bara om du får lov att låna pengar utan även hur mycket du får lov att låna.

Med smslån och snabblån kan du låna ganska mycket pengar och det är inte ovanligt att flera långivare har en maximal kreditgräns runt 40 000 – 50 000 kronor. För att få lov att låna så mycket pengar krävs det en bättre kreditvärdighet än om du velat låna 5 000 kronor.

Detta styr din kreditvärdighet

Allting som ger en positiv effekt på din kreditvärdighet kommer göra dig till en mer säker låntagare för bankerna. Även om man med snabblån och smslån inte kommer sätta någonting i direkt säkerhet så kommer en obetald skuld förfalla till inkasso om man inte betalar den och därefter till Kronofogden. I ett sådant skede kommer Kronofogden att titta på dina tillgångar för att försöka säkra pengar att betala skulden med.

Positiva faktorer

 • Hus och bostad (om du äger det själv)
 • Sparkapital
 • Din fasta inkomst och anställningsform (lön t.ex.)
 • Sociala faktorer (Sambo/Gift, relativ ung ålder etc.)

Den fasta inkomsten är oftast den som har störst betydelse för din kreditvärdighet då den berättar för långivaren och banken hur flödet av pengar in till dit kontot ser ut. En bra lön kommer radikalt förbättra din kreditvärdighet.

barn kostar pengar
Även om barn för de flesta upplevs som en gåva så kostar de pengar och påverkar således din kreditvärdighet.

Vid små lån tittar man endast på eventuella negativa faktorer som kreditupplysning berättar om som t.ex. betalningsanmärkningar, aktuella skulder och andra krediter som syns där.

Vid större lån kommer kalkyler göras för att se hur din privatekonomi hänger ihop. Då blir kontrasten mellan fasta inkomsten och utgifterna viktiga, alltså hur mycket pengar du har över varje månad efter att du betalt allting.

Negativa faktorer på din kreditvärdighet

 • Bostadskostnader
 • Levnadskostnader
 • Skulder och lån
 • Antal barn
 • Många registrerade kreditupplysningar

Gör kreditupplysning på dig själv

Om du vill få en uppfattning om dit kreditvärdighet så kan det vara smart att göra en kreditupplysning på sig själv. Det komma förvisso inte att berätta i ord hur in kreditvärdighet ser ut men den kommer ge dig samma underlag som en bank eller långivare skulle ha om de skulle bedöma den.

Du kommer kunna se följande:

 • Dina lån, krediter och skulder
 • Om du eventuellt har betalningsanmärkningar, hur många och när de försvinner
 • Dina inkomstuppgifter (taxerade)
 • Eventuella fastighetsinnehav (lägenhet, hus etc.)
 • Senaste kreditupplysningar gjorda på dig (i vissa fall).

Här kan du göra kreditupplysning på dig själv:

Det är inte gratis att göra kreditupplysning på sig själv utan det är en tjänst företagen tar betalt för. Däremot kan det i många fall vara bra att känna till och kostnaden brukar inte ligga mer än på ca 150-200 kronor.

Förbättra din kreditvärdighet

Det kan vara svårt att snabbt förbättra sin kreditvärdighet, men du har faktiskt kontroll över den och en bra kreditvärdighet betyder även att du har en sund privatekonomi.

Här är några tips som kommer göra att du får en bättre kreditvärdighet:

 1. Betala fakturor i tid och undvik påminnelser, inkasso och betalningsanmärkningar.
 2. Säg upp oanvända krediter som kreditkonton, kreditkort m.m. Alla resurser du har där du snabbt kan skuldsätta dig är en risk.
 3. Minska antalet lån och samla dina krediter i ett mer förmånligt lån på ett ställe med ett samlingslån.
 4. Jobba aktivt med amortering för att minska dina skulder så snabbt som möjligt.
 5. Ansöka med någon annan (Medlåntagare) för att tillsammans få en bättre kreditvärdighet.
 6. Använd låneförmedlare för att hitta bästa räntan och minska antalet kreditupplysningar när du ansöker om privatlån.