Hur lång löptid har snabblån?

löptid för lån

Hur lång löptid har egentligen ett snabblån och smslån? Skiljer dem sig åt och kan man styra detta som låntagare? Detta är några av många tänkbara frågor som vi tänker besvara på denna sida.

Att kunna låna pengar och betala tillbaka över en tid som passar låntagaren är givetvis bäst för att inte hamna i problem rent ekonomiskt. Ibland kanske man bara vill låna pengar över 30 dagar men i andra fall vill man kanske ha 90 dagar eller ännu längre tid.

En gemensam nämnare för snabblån är att de är enkla att ta, betalas ut snabbt (ofta direkt efter godkänd ansökan) men det brukar heller inte vara lång löptid. 15-90 dagar är absolut vanligast bland både snabblån och smslån.

Korta snabblån

De kortaste snabblånen är 15-30 dagar och ofta går dem att förlänga upp till 60 eller 90 dagar. Däremot förekommer det kampanjer där man endast kan nappa på erbjudandet genom att vara låst till den specifika löptiden i erbjudandet.

Kostnadsfria snabblån för nya kunder är ett typiskt exempel där man som ny kund hos en långivare får lov att låna pengar gratis, eller snarare helt utan avgifter under en viss tid. Detta är vanligtvis 15 och 30 dagar i löptid och betalar du tillbaka lånet innan dess så kostar det dig alltså ingenting utöver pengar du såklart lånat.

Längre snabblån

Det finns andra mikrolån och snabblån upp till 50 000 kronor som du kan teckna på upp till 12 månader. Dessa brukar ha lägre ränta men precis som med alla lån är det onödigt att låna längre än vad man behöver. Det är dock inte alltid så att de är lika snabba och enkla att ansöka till som andra lån men det finns givetvis undantag.

Att kunna låna pengar i 6 månader eller 1 år är det många som eftersöker och då är dessa alternativen inte helt fel.

Delbetalning & Kreditkonto

Vissa snabblån går att delbetala och lägga upp över en längre tid medan andra ska betalas av exakt enligt den löptid som är uppsatt från början och där det finns mycket få möjligheter att göra någonting åt det. Att kunna välja en längre delbetalning är en möjlighet och en säkerhet om ekonomin kräver det.

Kreditkonton är ett exempel på där man ofta kan lägga upp delbetalningar över tid och på så sätt slippa betala tillbaka allt på en gång. Dessa kreditkonton har en kreditgräns som du ansökt om och så länge den inte överskrids kan du fortsätta att ta ut pengar samtidigt som du varje månad får en faktura för att betala tillbaka allt eller en del av beloppet.

Räntefria lån

Räntefria lån nämnde vi här ovan och de är ofta väldigt korta och de sträcker sig inte över 30 dagar. De är helt enkelt erbjudanden för att locka till dig som kund men samtidigt är de också helt befriade från avgifter och räntor om du betalar av inom avsatt tid. Däremot är det inte ovanligt att långivaren skickar ut ett erbjudanden om att förlänga lånet och delbetala summan över tid. Detta kan verka lockande men innebär också att det inte längre är räntefritt.

Så vitt vi vet finns där inga räntefria lån som har en löptid på över 30 dagar.

Privatlån

Privatlån är precis som snabblån blancolån, eller lån utan säkerhet som det i praktiken innebär. Skillnaden med privatlån är att de har en möjlighet att löpa under en väldigt lång tid som t.ex. 5-10 år och du har även möjlighet att låna upp till 500 000 kronor.

Privatlån är dock inte lika snabba och enkla att få. Det krävs en mer omfattande kreditupplysning och det ställs mycket högre krav på din kreditvärdighet.