Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar kan man låna med ett snabblån eller smslån? En fråga som vanligen ställs men som inte har ett helt självklart svar.

Det finns långivare som erbjuder dig att ansöka om lån upp till 75 000 kronor (och ibland mer) där lånen marknadsförs som snabblån då ansökningen och utbetalningen sker väldigt snabbt i jämförelse med t.ex. ett vanligt privatlån.

Men bara för att man kan ansöka om en hög kredit innebär det inte att man blir beviljad ett så stort lånebelopp. Ofta följer de mallar och din kreditvärdighet måste vara bra nog för att långivaren ska kunna ge dig ett snabblån på den summan.

Hur mycket du kan låna kan alltså vara allt ifrån 0 kr till 75 000 kronor eller mer. Det bästa sättet är att jämföra de snabblån vi listar här på sidan och skulle du vilja låna ännu mer pengar än så är ett privatlån antagligen det bästa alternativet.

Vad styr summan du får låna?

Framför allt är det hur mycket pengar du tjänar i form av lön, pension, studiemedel eller annan fast inkomst. Detta kommer stärka din kreditvärdighet och vara en avgörande del i hur bra möjligheter du har att betala tillbaka pengarna du ansökt om att få låna.

Men andra skulder och krediter, betalningsanmärkningar eller faktorer som på annat sätt kan ge en negativ effekt som barn och hög bostadskostnad styr också hur mycket du kan låna.

Vissa få långivare av snabblån tillåter aldrig att nya kunder blir godkända för de största lånen utan där krävs det att du är en återkommande kund med bra kreditvärdighet och på så sätt kan visa upp att du är pålitlig att låna ut pengar till.

För att få all information om dig som långivaren behöver så kommer en kreditupplysning att ske. Normalt sätt sker detta utan UC med smslån och snabblån men ju högre summa du vill låna ju större risk är det att UC används för att göra kreditupplysningen. Ofta när summan överstiger 20 000 kronor blir det betydligt vanligare med UC.

Om du har betalningsanmärkningar så kommer chansen att få låna mycket pengar minska rejält. Då kan det i så fall vara lättare att ansöka om flera lån från långivare som godkänner betalningsanmärkningar. Men detta kan också leda till en betydligt högre ränta så var försiktig och gör en tydlig budget så du har koll på din ekonomiska situation.

Låna mer med privatlån

Privatlån är det lån där du som låntagare kan låna mest utan att behöva sätta någon säkerhet för lånet. I teorin tillåter banker att du ansöker om privatlån upp till en halv miljon kronor. I praktiken är det dock väldigt få personer som skulle bli godkända för detta. Det är faktiskt så att många av dessa summor kräver en medsökande och där ni tillsammans har en väldigt bra kreditvärdighet.

Privatlån på upp till 200 000 kronor kan dock gå att få om du har en bra kreditvärdighet (fast anställning med bra lön) och ansöker själv. Men som ovan beskrivet är det inte bara din lön som bestämmer din kreditvärdighet. Hur dina livskostnader ser ut i form av boende spelar in mycket.