Hur mycket kostar ett snabblån?

vad kostar snabblån

Snabblån är på många sätt likt ett smslån och nästan oavsett vem du frågar så kommer de säga att det är skyhög effektiv ränta och ett väldigt dyrt lån. Men i praktiken är det inte riktigt så enkelt och snabblån kan t.o.m. vara det billigaste lånet du någonsin kommer kunna ta.

Smslån har genom program som Lyxfällan fått ett väldigt dåligt rykte och det beror helt och hållet på personer som tagit dessa krediter inte kunnat betala tillbaka och då blir det snabbt ett dyrt lån i förhållande till de pengar du lånat.

Man måste komma ihåg att både snabblån, smslån och andra mikrolån är avsedda att betalas av på kort tid. Du har lånet under 30, 60 eller 90 dagar till exempel och att låna längre än så är inte rekommenderat.

De billigaste snabblånen

Billiga SnabblånDet är inte omöjligt att du främst är intresserad av de billigaste snabblånen om du undrar hur mycket ett snabblån eller smslån faktiskt kostar. Faktum är att de billigaste alternativen kan vara helt kostnadsfria vilket betyder att om du lånar 5000 kronor så betalar du bara tillbaka 5000 kronor.

Detta är utan tvekan väldigt lukrativt och för många låter det för bra för att vara sant. Men faktum är att flera svenska långivare tillhandahåller detta för nya kunder i ett syfte att få kunder att öppna ett kreditkonto. Kreditkonton är gratis att öppna oavsett men det gör det väldigt enkelt att ta ut pengar då du på förhand redan är godkänd för lån. Det första lånet du tar hos vissa långivare är helt räntefritt och utan avgifter vilket i praktiken gör att du inte betalar tillbaka mer än vad du lånar.

Där finns inga direkta hållhakar utan så länge du betalar tillbaka inom avsatt tid så blir lånet räntefritt. Vill du förlänga det och delbetala lånet över en längre tid så får du precis som alla andra betala normala avgifter och ränta.

Om du är intresserad av dessa alternativ så besök vår sida om räntefria snabblån och smslån så hittar du mer information och flera långivare som erbjuder detta.

Nya regler infördes 2018

Ett stort plus med de nya reglerna som infördes 2018 är att marknaden för snabblån blivit betydligt bättre och att risken för att hamna i skuldfälla minskat rejält.

Lagändringarna innebär att inga högkostnadskrediter får ha en ränta som ligger 40 procentenheter över styrräntan. Man bör dock poängtera att detta fortfarande är en ganska hög ränta och där man knappast vill ha några större krediter liggandes då det blir dyrt. Men och andra sidan är det också betydligt lägre än de dyraste fallen tidigare.

En annan bestämmelse i de nya lagarna är att du som konsument inte ska få kostnader som överstiger det lånade beloppet. Det betyder att om du lånar 1000 kr får den totala kostnaden för lånet aldrig bli mer än 2000 kr.

Enligt artikeln har marknadsföringen för snabblån kraftigt minskat och företagen kan inte vara lika aggressiva i sin marknadsföring. De kunder som har velat delat upp betalningen på lång tid blir inte lika lönsamma och antagligen har vinsterna minskat kraftigt hos många snabblåneföretag.

Normala priser för smslån

Normala priser för smslån är högt om man jämför med privatlån eller vissa andra blancolån men det finns flera anledningar till varför det är just så.

Smslån precis som snabblån är lån du kan ta utan säkerhet och kraven för att få ett lån är inte så höga. Detta gör att väldigt många kan ansökan om ett lån och förutom att det krävs rätt ålder, en inkomst och inga skulder hos Kronofogden så kan i princip vem som helst ansöka och få ett lån.

Syftet med lånen är att de ska betalas tillbaka så snabbt som möjligt. Det är helt enkelt inte meningen att du ska betala av ett smslån över flera år. För det första går det inte då de flesta kräver att lånet ska betalas tillbaka inom t.ex. 3 månader. Väldigt få låneaktörer har en löptid som sträcker sig på 12 månader eller längre.

Den effektiva räntan kan vara väldigt hög på smslån. De är t.ex. inte ovanligt med en effektiv ränta på upp till 500-600 %. Det är givetvis inte någon bra ränta men eftersom du betalar tillbaka så snabbt blir den faktiska kostnaden ofta runt 20% av lånebeloppet, men det kan variera kraftigt från långivare till långivare.

Ett exempel är att låna t.ex. 5 000 kronor i 60 dagar där kostnaden blir 650-800 kronor hos flera bra långivare.

Så smslån och snabblån är dyrt?

Huruvida kostnaden för lånet är dyrt eller ej är svårt att svara på. I Sverige finns det enormt många långivare och konkurrensen är hård vilket normalt sätt drar ner priserna. Ändå kan kostnaden tyckas vara hög och att det är dyrt att ta dessa typ av lån.

Kontentan är givetvis att du inte tar dessa lån om du inte behöver låna pengar med snabb utbetalning. Kanske för att någon totalt oväntad kostnad dykt upp som ställer till det för dig och att du behöver ett par månader för att delbetala kostnaden.

Även vid resor när vänner spontant bestämmer sig för att resa utomlands medan man själv måste stanna hemma för att man saknar de där tusenlapparna så är det många som anser att det är värt de där extra hundralapparna för att inte missa den upplevelsen. I slutändan är det du som måste ta beslutet men om du ska låna pengar med smslån eller snabblån så var säker på att du kan betala tillbaka. Är du osäker så gör en budget för att vara säker.

Förseningsavgifter kan göra det dyrt

Kostnaderna för ett smslån och snabblån kan diskuteras huruvida det är dyrt eller ej. Men en sak som definitivt gör det dyrt är om du inte betalar av lånet i tid. Konsekvenserna av att inte betala av lånet innebär en hel del extra kostnader och det vill du absolut undvika.

Om du skulle hamna i en situation där du inte kan betala av lånet i tid så måste du ringa långivaren och förklara detta. De flesta är villiga att lägga upp någon form av avbetalningsplan eller t.ex. ge dig en extra månad.

Om du inte hör av dig eller o långivaren inte kan ge dig denna möjlighet så förfaller skulden direkt till inkasso efter påminnelsen där du endast har några dagar på dig att betala tillbaka. När skulden går till inkasso så förfaller hela skulden dit och inte bara det du skulle betalt av den månaden. Du förstår nu att det snabbt kan bli problem om du inte redan innan vet med dig att du kan betala tillbaka lånet.

Förutom att hela skulden förfaller till inkasso så läggs det på en inkasso avgift som ofta är på flera hundratals kronor och dessutom dröjsmålsränta utöver de vanliga kostnaderna. Detta är definitivt väldigt dyrt och något som måste undvikas till varje pris.

Om du skulle hamna i situationen där du inte kan betala och långivaren inte kan ge dig längre tid. Det är nu du vill vända dig till vänner, familj eller på något vis hitta ett sätt att betala av skulden direkt innan den hamnar hos inkasso.

Om du vet med dig att du får lön nästa månad så kanske ytterligare ett lån kan rädda dig genom att du betalar av det aktuella lånet med det nya men detta är riskfyllt om du inte vet med dig att du kan betala nästa gång. Hela målet här måste vara att lösa situationen med extra jobb eller sälja av prylar du inte behöver längre annars är en skuld och anmärkning hos Kronofogden inte långt borta.