Kan jag förtidslösa lån?

Du kan alltid förtidslösa ett lån och är en rättighet som du har genom Konsumentkreditlagen. Det innebär att om du tagit ett lån som har en löptid på t.ex. 36 månader och du efter 11 månader vill lösa hela lånet och betala av allting så har du rätt till detta. Det är alltså inget långivaren eller banken kan neka dig.

För snabblån och smslån gäller samma sak där du när som helst kan betala tillbaka lånet och normalt sätt innebär detta att du slipper betala ränta och avgifter efter det. Det blir alltså billigare för dig i längden att betala av och förtidslösa ett lån så tidigt som möjligt.

Att ha möjligheten att förtidslösa ett lån innebär även att du har möjlighet att samla dyra krediter i ett mer förmånligt lån. Kanske har man tagit flera krediter och lån som man senare insett var ganska dyra och då är det skönt att veta att man kan lösa dem och ersätta alla med ett större och bättre lån vilket ofta innebär att man väljer ett privatlån.

Ränteskillnadsersättning

Om du har ett lån där du bundit en fast ränta över en bestämd löptid så har långivaren och banken rätt att ta ut en ränteskillnadsersättning enligt en specifik modell om de angett detta i avtalet. Det innebär att om du vill förtidslösa ett lån som har fast ränta så kan det tillkomma extra avgifter som täcker ränteintäkterna banken skulle haft på resterande period.

Detta är vanligt om man väljer att binda boräntan på ett bolån, men förekommer inte på snabblån och andra mikrolån. Om du vill läsa mer om detta så hittar du det hos konsumenteras.se.