Kan man låna pengar utan fast jobb?

Låna pengar är inte så enkelt alltid och det mest grundläggande kravet som ställs på låntagare är att de har en bra och rimlig möjlighet att betala tillbaka pengarna som de lånar.

Detta betyder att de som lånar behöver någon form av inkomst, men det behöver inte nödvändigtvis vara från en fast anställning. Andra anställningsformer eller pension kan också fungera som en trygghet som gör att du tillåts att låna pengar.

Om du som ansöker om lån endast har en projektanställning eller vikariat så kan en god privatekonomi där du kan visa upp besparing och tillgångar vara en trygghet för långivaren och banken så att de kan godkänna din ansökan.

En säker inkomst är vadå?

En säker inkomst är någon form av inkomst som förväntas komma in regelbundet. Till detta hör lön oavsett om det är från fast anställning eller från vikariat eller projektanställning.

Hit räknas även pensionen, föräldrapenning, bidrag och även sjuklön och arbetslöshetsersättning om du har det.

CSN räknas inte som en säker inkomst då det är ett studiemedel vilket i princip gör det omöjligt att bli godkänd för ett privatlån. Däremot kan du bli godkänd för snabblån om du har anställning sedan tidigare som visar på en taxerad inkomst.

Normalt sätt är det som krävs för ett snabblån mycket mindre än det som krävs för ett privatlån.

Medsökande underlättar alltid

Om du ansöker om ett privatlån så kan du använda dig av en medsökande där ni tillsammans ansöker om lånet. Båda två har då lika mycket ansvar i att lånet återbetalas och skulle skulden förfalla till indrivning hos Kronofogden så kommer de att försöka hämta pengarna från båda två.

Medsökande gör dock att just privatlånet blir säkrare för banken eftersom det är två personers ansvar och en mindre risk att skulden inte återbetalas. Detta innebär inte bara att du har större chans att bli godkänd för ett lån trots att du inte har någon fast anställning utan innebär också att du antagligen får en lägre ränta, vilket gör lånet billigare.

Snabblån lättare än privatlån?

Snabblån är ofta mycket lättare att få än att bli godkänd för ett privatlån så om du vet med dig att du har svårt att få lån för du inte har någon fast anställning så bör du jämföra snabblånen.

Det ställs inkomstkrav på snabblån också men det behöver inte vara alls så högt som med ett privatlån. Med privatlån så kommer du behöva ha en taxerad inkomst på minst 100 000 kronor och gärna mycket mer. Det är heller inte ovanligt att du med låg årsinkomst kommer få svara på frågor om levnadskostnader och boendekostnader för att de ska få en uppfattning om hur mycket pengar du har över.

Med snabblån kommer det räcka långt med bara en taxerad årsinkomst på runt 100 000 kronor och här har du till och med möjlighet att ansöka om lån med betalningsanmärkningar. Det behöver alltså inte vara ett hinder men med privatlån slås ansökan ofta av direkt om du betalningsanmärkningar sedan tidigare (det finns dock några undantag).

Om du vill prova med att ansöka om ett privatlån så kan det vara rekommenderat att vända sig till en låneförmedlare som kan skicka förfrågningar till många banker och långivare åt dig och samtidigt görs bara en kreditupplysning, något som definitivt kommer hjälpa dig om du inte har någon fast inkomst då många kreditupplysningar genom UC inte är ett bra signal.