Lån – Välj rätt lån för dig

Låna pengarOm du behöver låna pengar få finns det olika typer av lån (s.k. låneformer) som du kan välja mellan. På denna sida går vi igenom olika typer av lån och vilka som är deras för- och nackdelar.

Nästan alla svenskar lånar pengar någon gång. Ibland är det större köp som t.ex. för en bil eller bostad men oftast tas krediter faktiskt på mindre köp. Det kan vara så enkelt som att du väljer att delbetala service på bilen, en resa eller att du tar ett lån för att kunna klara julen lättare.

Oavsett vilken typ av lån du tar så är det viktigt att du klarar av det rent ekonomiskt. Därför kan det vara bra att upprätta en budget för att få koll på sin privatekonomi och även vara medveten om alla de risker som finns kring lån och krediter.

Om du hittar en låneform som du tror passar dina behov, klicka vidare för att läsa mer om den och få förslag på hur du kan hitta lån med lägsta räntan för dig.

Snabblån

Snabblån

Snabblån är ett blancolån vilket innebär att du lånar pengar utan att sätta något i säkerhet. Det finns andra blancolån också men med snabblån ligger fokus på att du snabbt ska kunna göra en ansök, få svar inom några minuter och få utbetalt snabbt därefter.

Snabblån är lånet för dig som behöver pengarna snabbt eller på ett enkelt sätt vill låna pengar. Vanliga summor för snabblån brukar vara allt ifrån 1 000 kronor upp till 50 000 kronor.

Det finns en del kostnadsfria snabblån som under en tid helt saknar ränta och avgifter. Ett billigt och populärt sätt att låna pengar till nästa löning.

Om du har betalningsanmärkning så finns det t.o.m. möjlighet att låna pengar med hjälp av dessa mikrolån men du får inte ha några aktuella skulder.

Jämför snabblån

Privatlån

Privatlån

Privatlån är precis som snabblån ett blancolån där man helt enkelt inte sätter något i säkerhet. Med privatlån brukar man dock tala om större summor som lånas ut av banker och dessa ställer högre krav samt att det tar längre tid att gå igenom processen.

Fördelen med privatlån är att du får en individuell ränta baserat på dina ekonomiska förutsättningar och man kan låna upp till 500 000 kronor. Privatlån kan vara bra alternativ för dig som vill resa, köp bil eller låna till topplån för hus.

Det finns flera bra låneförmedlare för privatlån vilket är ett väldigt smidigt alternativ. Då gör du en ansökan och endast en kreditupplysning görs. Sedan tar långivare in erbjudanden från en mängd banker och presenterar de bästa alternativen för dig.

Jämför privatlån

Samla lån och dyra krediter

Samla lån och dyra krediter

Att ha många olika lån och krediter är ofta ingen bra idé utan då är det bättre att försöka samla allting under ett blancolån med lägre ränta.

Krediter innebär inte bara lån utan gäller även om du gjort köp på avbetalning. Även om dessa skulle vara "räntefria" så innebär det ofta att den effektiva räntan är högre än ett privatlån. Det är alltså all idé att se över sina möjligheter att samla lån och krediter under ett enda lån.

Vi har har skapat en egen guide för dig som vill göra detta. Om du har tagit flera snabblån, har köpt saker på avbetalning eller på annat sätt har krediter som är dyra så bör du läsa igenom den och se över dina möjligheter.

Samla dyra lån och krediter

Bolån

Bolån

Bolån är ett ämne vi inte kommer gå närmare på just nu. Bolån är en specifik typ av lån avsett för bostäder och fastigheter där du som låntagare kan låna upp till 85% av bostadens värde.

Med bolån sätts bostaden som säkerhet och därför kan du som köpare få ner räntan på lånet väldigt mycket tack vare att riskerna för banken är mycket mindre.

Idag måste du ha en kontantinsats på minst 15% av köpet och det finns diverse amorteringskrav som tvingar dig att amortera på bolånet. Däremot kan du låna till kontantinsatsen om du saknar pengar där men då blir detta en blancolån med högre ränta, precis som ett vanligt privatlån.