Låneförmedlare

Låneförmedlare

Låneförmedlare har blivit ett populärt alternativ om du vill hitta det privatlån som är mest förmånligt för dig (lägst ränta).

En låneförmedlare gör precis det namnet säger, förmedlar lån. En låneförmedlare kommer alltså skicka förfrågning åt dig till många banker och samla in erbjudanden på privatlån. Tanken är att du som låntagare på så sätt bara gör en ”ansökan” men får svar från många banker.

Detta dels ge dig bättre och mer förmånligt lån då bankerna slåss om dig och låneförmedlaren gör en kreditupplysning som de delar med alla banker och på så sätt görs endast en totalt. Om du skulle ansökt om erbjudande från alla banker själv hade varje bank fått göra kreditupplysningen själva.

Populära låneförmedlare för privatlån

axo finansAxo Finans
Ett väldigt populärt och bra alternativ för att jämföra privatlån från flera banker samtidigt. Givetvis görs endast en kreditupplysning av låneförmedlaren själv och du får kostnadsfritt erbjudande från många svenska banker.
Ansökan är kostnadsfri! Endast en kreditupplysning görs!
Mer info / Ansök
Lendo
Lendo är också en låneförmedlare som syns mycket. De tar in erbjudande från ett 20-tal banker som är direkt riktade till dig baserat på din kreditvärdighet.
Populär låneförmedlare av privatlån!
Mer info / Ansök
Freedom Finance
Freedom Finance är ett annat alternativ som du också kan spana in om du funderar på att teckna ett privatlån. Precis som hos de andra låneförmedlarna är det kostnadsfritt och många banker jämförs direkt åt dig.
Ansökan är kostnadsfri! Enkelhet och många banker!
Mer info / Ansök

Fördelarna med låneförmedlare

De stora fördelarna med att använda sig av låneförmedlare är att det sparar dig mängder med tid och får snabbt svar från många banker med ett erbjudande de kan ge dig för ett privatlån.

Samtidigt görs endast en kreditupplysning genom UC (Upplysningscentralen) som låneförmedlaren delar med sig av till alla banker. Att ha många kreditupplysningar hos UC på kort tid (räcker ofta med några stycken) så blir banker snabbt tveksamma om de vågar låna ut pengar då det kan tyda på att du försöker på kort tid ta flera lån eller krediter. Därför är det väldigt svårt om inte direkt olämpligt att på egen hand försöka samla in erbjudande från flera banker.

Det är oftast gratis att ansöka och använda sig av en låneförmedlare också. De tar alltså inte betalt av dig och du kan teoretiskt ansöka för att se hur bra erbjudande du får och sen välja att tacka ja eller nej helt baserat på det. Det enda som det kostat dig är att någon nyligen gjort en kreditupplysning hos UC på dig.

Om du funderar på att ta ett privatlån den närmsta tiden så kan det vara klokt att prova en låneförmedlare för att få en uppfattning om vilken ränta de olika bankerna vill ge dig. Oavsett om du direkt genom låneförmedlaren vill tacka ja till ett lån eller om du vill gå med den informationen till din bank så är det ändå bra information du får.

Förutom de låneförmedlare som listas ovan kan du även vända dig till Låneförmedlare.net för att få mer information om vilka låneförmedlare där finns i Sverige. Här hittar du även bra information som kan vara värt att känna till innan man använder sig av en låneförmedlare.

Stegen för utlåning med hjälp av en låneförmedlare är ganska enkla och kan förklaras till följande:

  1. Ansökan (förfrågan) om lån görs till låneförmedlaren
  2. Låneförmedlaren gör kreditupplysning på de sökande
  3. Förfrågan med kreditupplysning delas med banker och långivare
  4. Långivare svarar med villkor om ränta och uppläggning
  5. Du får ta del av de olika låneerbjudanden.

Alla stegen går ganska fort och det kan hända att man får svar från flera banker redan under samma dag.

Nackdelarna med låneförmedlare

Där finns egentligen bara en nackdel med låneförmedlare och en enda anledning varför man kanske inte skulle använda dem jämfört med att ta kontakt med en bank själv.

Eftersom det inte kostar något för dig att ansöka och få erbjudanden framlagda så du kan välja det bästa alternativet så tjänar låneförmedlarna pengar någon annan stans än direkt från dig. De kommer såklart debitera banken om du väljer att låna pengar genom dem.

Konsekvensen av denna är att där är en tanke om att bankerna medvetet ger lite dyrare erbjudande (lite högre ränta) på privatlånen för att täcka in denna kostnad. Detta är fullt möjligt men samtidigt ska man inte glömma att bankerna brukar tjäna ganska mycket pengar på låntagare och att det kanske är viktigare för dem att vinna en ”budgivning” om dig med de andra bankerna än att maximera sin förtjänst om i fall att du skulle välja dem.

Det är fullt möjligt att du kan få en bättre ränta genom att vända dig direkt till din egen bank men det är också långt ifrån en garanti. Har du en väldigt bra ekonomi så kommer din kreditvärdighet att vara hög och då blir det lättare att förhandla om räntan med banken. Detta är en avvägning du måste göra själv.