Privatlån eller Snabblån?

Snabblån eller Privatlån?

Funderar du på att ta ett lån men vet inte om du ska välja ett privatlån eller ett snabblån? Vi går igenom skillnaderna här och vilka för- och nackdelar där är med de olika lånetyperna. Vilket som faktiskt är bäst är dock upp till dig att avgöra och vilka behov du har.

Både privatlån och snabblån är blancolån och är alltså ett lån utan säkerhet. Men där stannar också likheterna mellan lånen och skillnaderna börjar ta vid.

Det snabba svaret är att privatlån är billigare och mer lämpligt för större lån under längre tid. Snabblån är bättre vid mindre krediter där du behöver bli godkänd snabbt för en ansökan och kanske få pengarna utbetalt direkt.

Privatlånets för- & nackdelar

Privatlånets stora fördel är att det tillhandahålls av oftast av banker och att räntan för lånet är förhållandevis låg. Om du kan låna med att sätta något i säkerhet som t.ex. bostad eller bil så brukar de lånen vara ännu billigare men annars är privatlån förmodligen det mest lönsamma lånet efter det.

Räntan sätts individuellt och har man en bra kreditvärdighet kommer det vara lättare att få ner räntan mot de lägre gränserna. Ofta är privatlån lite större lån från ca 20 000 kronor och upp till en halv miljon. Men det finns banker som tar emot ansökningar ner till 5 000 kronor.

Behöver man pengarna snabbt så är privatlånet inte ett optimalt sätt att låna pengar på. En ansökan tar längre tid, du ska skriva på skuldbrev och sen tar det tid att få pengarna utbetalt till sitt konto. I bästa fall om man väljer rätt bank och kan signera skuldbrevet med BankID så kan det gå på några dagar men upp till två veckor är inte konstigt heller.

När man tar privatlån så finns det heller inget bra sätt att undkomma kreditupplysning genom UC, något som är fullt möjligt när du tar snabblån.

Snabblånets fördelar

Snabblånets främsta fördelar är att det går fort och i många fall kan det gå ruskigt fort. Långivarna har bra öppettider in på kvällar och helger och så länge du ansöker då så kan du få besked inom några minuter. Blir du godkänd betalas pengarna ut direkt till bankkonto så i praktiken kan du ha pengarna på ditt konto och redo att användas redan inom 15-20 minuter.

Men det är just snabbheten som är de stora fördelarna med snabblån jämfört med då privatlånet. Ett vanligt privatlån kommer t.ex. nästan alltid vara billigare att ha under längre tid. Men det finns andra fördelar med snabblånen och smslånen också. Det är t.ex. mycket lättare att bli godkänd för ett lån på snabblån eftersom kraven på dig som lånar är betydligt lägre än vad det är för ett privatlån.

Med snabblån kan du ha betalningsanmärkningar och en låg inkomst utan att det stoppar dig från att få lov att låna pengar.