Ränteavdrag

Ränteavdrag

Ränteavdraget är något som ger dig möjligheten att få ett avdrag på skatten för en del av den ränta du har på lån. Det är främst något som det pratas om när det kommer till bolån men det gäller alla lån och då även snabblån och smslån.

I praktiken innebär det att du som har en inkomst från arbete eller kapital och då betalar skatt i Sverige har rätt att göra ett avdrag på 30 procent av räntekostnaden genom att kvitta det mot skatten du betalar för din inkomst.

Som exempel kan vi ta att du lånar 3000 kronor någon gång under året och får betala 600 kronor i ränta för lånet. Då kan du dra av 180 kronor på skatten som ett ränteavdrag.

Jämför Snabblån

 

Smslån omsätter miljonbelopp

Smslån, snabblån och andra mikrolån omsätter väldigt mycket pengar idag. Under det tredje kvartalet 2015 rapporterade Finansinspektionen att de snabblåneföretag som var aktiva och registrerade hos dem omsatte närmare 90 miljoner kronor i ränteintäkter.

Idag kan vi alltså räkna med att på en årsbasis så har svenskar en möjlighet att få tillbaka över 100 miljoner kronor på smslån och andra liknande krediter tack vare ränteavdraget.

I och med att marknaden för dessa lån växt kraftigt och tillhandahåller en service som många känner att de behöver ett behov av från tid till tid så är det viktigt att man kommer ihåg att utnyttja ränteavdraget också. Tar man ett par snabblån om året så kan det lätt bli 500 kronor som man får tillbaka bara genom att ange det i sin deklaration.

Räntefria snabblån bäst

Ränteavdraget kan bara ge dig 30 procent av kostnaden tillbaka som bäst. Ett räntefritt lån är därför alltid bättre eftersom det innebär att du inte har några kostnader alls.

Det finns idag flera långivare som erbjuder dig att låna pengar utan ränta och avgifter och vi listar flera här.