Räntefria snabblån – Låna pengar utan kostnad

Låna utan ränta kostnadsfritt

Räntefria snabblån tillåter dig i praktiken att låna pengar kostnadsfritt. Ett lån där du endast betalar tillbaka exakt den summan som du fick utbetalt från början utan att betala extra för ränta och avgifter.

Dessa lån marknadsfördes tidigare som gratis snabblån men sedan 2013 får de inte kallas för det eftersom inga lån kan vara gratis i den bemärkelsen. Därför används termer som räntefria lån och kostnadsfria lån istället, vilket bättre beskriver vad du får.

Detta låter kanske extremt förmånligt och nästan för bra för att vara sant men det är därför låneförmedlarna endast erbjuder till nya kunder som ett sätt locka till sig kunder. För dig som konsument kan det dock innebära ett ypperligt tillfälle att ta ett kortsiktigt lån och inte betala en krona extra för det.

Just räntefria lån som dessa är väldigt attraktiva och förmånliga för dig som vet med dig att du kan betala tillbaka inom utsatt tid (t.ex. med din nästa månadslön).

Snabblån som är räntefria

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Följande långivare erbjuder snabblån som under en period är räntefria. Vanligtvis gäller specifika villkor som en bestämd tid på t.ex. 30 dagar och ett annat maxbelopp.

Risicum
Risicum erbjuder räntefritt i 30 dagar för deras kreditlån. Du kan efter den tiden välja att delbetala eller betala hela beloppet räntefritt.
Gratis ansökan! Inga dolda avgifter! Ingen UC! Lånebesked direkt!
Mer info / Ansök
Ferratum
Ferratum erbjuder räntefria och avgiftsfritt lån genom deras Ferratum Credit de första 30 dagarna.
Ansök gratis! Låna utan säkerhet! Ingen UC! Räntefritt första 30 dagarna!
Mer info / Ansök
Vivus
För alla nya kunder så erbjuder Vivus räntefritt den första månaden. Du kan här låna upp till hela 6 000 kronor utan avgifter.
Snabba lån! Ansök snabbt via mobilen! Snabba utbetalningar!
Mer info / Ansök

Ränta och avgifter

Normalt sätt är det räntan och tillhörande avgifter som gör att långivaren tjänar pengar på att låna ut pengar till dig. Med räntefria lån kan du dock slippa bådadera och på så sätt få låna pengar kostnadsfritt i den bemärkelsen att du inte behöver betala mer än vad du valt att låna.

Den effektiva räntan brukar vara ganska hög på snabblån eftersom den alltid baseras på ett helt år medan snabblån är tänkta att vara korta krediter som betalas tillbaka mellan 30 till 90 dagar. Om du däremot väljer att ta ett räntefritt snabblån så är det lätt att tro att den effektiva räntan är 0% eftersom där inte är någon ränta eller avgifter. Detta stämmer dock inte.

De räntefria lånen existerar för att du som konsument ska prova på att låna och bli kund hos långivaren. Du får alltså låna pengar räntefritt utan avgifter i t.ex. 30 dagar. Men om du vill låna längre än så eller delbetala tillbaka skulden så kommer du få en ränta efter de 30 dagarna. Därför blir den effektiva räntan endast 0% om du följer den uppsatta avbetalningsplanen från början.

Avgifter som t.ex. uppläggningsavgift eller avgifter för uttag varierar normalt. I de helt räntefria snabblånen så existerar inte dessa avgifter vilket i den bemärkelsen gör det kostnadsfritt. Däremot kanske det ställs speciella krav att du ska ta emot fakturan via e-post och att du måste betala tillbaka lånet inom den avsatta tiden.

Läs mer om effektiv ränta och snabblån

 

Betala tillbaka i tid för räntefritt

Betala tillbaka lån i tid

Ett räntefritt lån kommer bara att vara räntefritt och utan avgifter i en begränsad tid. Så länge du kan betala tillbaka pengarna inom den avsedda tiden så kommer du inte drabbas av några extra kostnader eller räntor och lånet har varit väldigt förmånligt.

Om du däremot väljer att delbetala lånet för att det passar dig bättre eller om du rent ekonomiskt tvingas till det så blir nästkommande period inte räntefri. Lånet blir då inte längre räntefritt och detta är något som är viktigt att känna till när man ansöker om dessa lån.

Ångerrätt på snabblån

Snabblån och smslån omfattas av distansavtalslagen vilket ger dig som låntagare möjligheten att ångra ditt ”köp” eller lån i detta fall i upp till 14 dagar efteråt. Eftersom detta är en lagstadgad rättighet och alla aktörer som tillhandahåller snabblån på den svenska marknaden måste ha tillstånd från Finansinspektionen så kan du räkna med denna säkerhet.

Skulle du låna pengar när du t.ex. är onykter eller om du helt enkelt i efterhand inser att du gjort ett felaktigt val. Kanske var produkten (lånet) i sig inte som du tänkt dig och då har full möjlighet att ångra lånet, betala tillbaka pengarna och du ska inte behöva betala några extra avgifter som t.ex. ränta.

Krav för att få räntefritt lån?

För att kunna få ett räntefritt lån ställs det vissa gemensamma krav på din som låntagare. Här nedanför har vi samlat vad som är det vanligaste kraven för att få låna kostnadsfritt en period utan ränta och utan avgifter.

  • Du måste vara ny kund. Räntefria lån erbjuds normalt bara till dessa.
  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha ett svenskt bankkonto att betala ut pengarna till.
  • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.
  • Någon form av regelbunden inkomst.

Det kan förekomma att någon punkt inte är lika viktig hos vissa långivare men i praktiken är det detta som krävs för att ha en chans på att få ett räntefritt lån under t.ex. 30 dagar.

Det finns inga gratis lån!

Att låna pengar gratis låter väldigt bra och det kanske till och med låter för bra för att vara sant. På ett sätt är inga lån gratis då du måste alltid betala tillbaka summan du lånat annars är det inget lån.

Däremot kan det finnas kostnadsfria lån befriade från avgifter och räntor. Dessa går oftast under termen räntefria lån och på så sätt kan man förstå varför de marknadsförts som gratis eftersom du endast betalar tillbaka den summan du lånar och inte en krona mer. De bästa snabblånen du kan ta är just räntefria lån men du kommer bara kunna göra det en gång hos varje långivare som erbjuder det.

Men detta gäller inte för alltid utan oftast gäller den räntefria perioden t.ex. 30 dagar och därefter har lånet ränta och avgifter precis som vanligt. Det krävs alltså att du betalar tillbaka pengarna inom avsatt tid för att det ska bli helt räntefritt och kostnadsfritt för dig.

Fram till början av 2013 marknadsfördes många snabblån och smslån som just ”gratis” och där termer som ”låna pengar gratis” frekvent användes. Detta blev lite missvisande och Konsumentverket ansåg att man lurade in konsumenter till att ta ett lån de kanske inte annars borde – helt enkelt att lånet ser för bra ut för att vara sant om det marknadsför som ”gratis”.

I den bemärkelsen att du alltid måste betala tillbaka minst den summan du fick utbetalt så blir heller inte lånen gratis i praktiken. Vi förstår Konsumentverkets syn på detta och termerna räntefria lån avslöjar mer om exakt vad det du slipper betala.

Sveriges Radio har en artikel från 2013 om förändringen och Konsumentverkets syn på det hela.