Risker med snabblån och andra lån

Låna pengar riskerNär du ansöker om ett lån och blir beviljad lånet så försätter du dig i skuld till någon. I samband med detta har du även oftast ingått ett avtal där du skriver under på diverse skyldigheter. Detta är för att skydda båda parter men kräver också att du lever upp till det.

Om du ska ta ett lån oavsett om det är ett snabblån, ett privatlån eller någon annan kredit så måste du vara säker på att du kan betala av det i den takt som är tänkt eller fortare än så. Om det finns en minsta tveksamhet till detta så ska du inte låna pengar och då bör du titta på ett annat alternativ.

Vad händer om du inte kan betala?

Om du har ett lån och du inser att du inte kommer kunna betala avbetalningen för den aktuella månaden så måste du agera direkt. Du vill ringa till långivaren och berätta situationen och höra om ni tillsammans kan hitta en lösning här (kanske skjuta på det en månad).

Om du inte hör av dig så kommer du i bästa fall få en påminnelse (som ofta har kort förfallodatum) och kan du inte betala den heller så innebär detta ofta att skulden går till inkasso.

Det är här det blir typiska problem och en stor risk att man drar på sig en betalningsanmärkning och då blir det svårt att få lån och krediter i framtiden. När ett lån går till inkasso så går hela skulden dit på en och samma gång. Det är alltså inte bara den månadsbetalningen som du inte kunde betala utan hela restbeloppet på lånet.

Inkassobolaget kommer då kräva dig på allting som kvarstår på lånet och även inkassoavgift. Om du inte kunde betala månadsbetalningen så kommer du antagligen inte heller kunna betala detta.

Nästa steg är att inkassobolaget skickar skulden till Kronofogden för indrivning.

Vad ska du göra om du inte kan betala?

TV-programmet Lyxfällan gör ofta rätt här i de situation de kan. Du vill helst kommunicera problem direkt med långivaren eftersom det är lättare att förhandla med dem. Inkassobolagen är extremt svåra att förhandla med och Kronofogden är en myndighet och där är det ännu svårare.

Gör allt du kan för att lånet inte ska hamna hos ett inkassobolag för då blir situationen väldigt mycket värre.

Här nedanför ger vi tips vad du kan och inte bör göra för att undvika att skulder hamnar hos inkasso och kanske även Kronofogden.

Saker du kan göra:

 • Förhandla med långivaren.
  • Går det att få en längre avbetalningsplan?
  • Går det att skjuta en månad på betalningen?
  • Var öppen för förslag och fråga efter lösningar!
 • Sälj saker så du får in pengar och kan betala skulden
 • Jobba extra om du har möjlighet till det.
 • Kanske har du familj eller någon vän som kan hjälpa till. Förklara läget och vad du gör för att lösa situationen. Kanske är de då villiga att hjälpa dig.
 • Dra ner på alla onödiga utgifter som du inte behöver för att överleva.
  • Cykla istället för att köra bil. Kanske är pendling till jobb med kollektiv trafik billigare än bil?
  • Köp inget onödigt godis, läsk, tobak eller alkohol.
  • Handla inga kläder eller saker till hemmet som absolut inte behövs.
 • Gör en budget så du får svart på vitt hur läget ser ut.

Detta ska du inte göra:

 • Ta nya dyra krediter för att betala av gamla!

Det finns långivare som erbjuder dig att samla dyra krediter. Detta kan vara ett bra val men det beror helt på hur dina krediter ser ut idag och vilken effektiv ränta de ger. Det är heller inte alls säkert att de tillåter dig att samla krediterna. Oftast krävs det att man har väldigt stabil ekonomi och att skulderna inte belastar den ekonomi för mycket.