Snabblån för Pensionärer

Snabblån för pensionärer

Snabblån är utan tvekan ett av de bästa sätten att snabbt få pengar till sitt konto. Detta är ett behov som inte bara ungdomar och människor mitt i karriären kan drabbas av utan även pensionärer kan behöva detta.

Varför man behöver låna pengar och få dem utbetalt snabbt kan såklart variera. För vissa kan det vara oförutsägbara kostnader som man inte räknat med och för andra kan det handla om att dela upp en kostnad på flera månader vilket både snabblån och smslån möjliggör.

Snabblån är inte heller någonting som endast de med lite sparkapital använder sig av. Att sälja aktier, ta ut pengar från sparkonton eller på annat sätt frigöra förmögenhet kan ta tid och vara strategiskt dumt rent ut sagt. Vissa sparkonton tillåter till exempel bara ett visst antal uttag och även om man skulle ta ut det kan det ta ett par dagar innan pengarna når ens kontot. Oavsett om man är pensionär eller inte så kan detta behov av akuta pengar infalla sig.

Som pensionär kan det vara svårare att låna pengar men är du en nybliven pensionär ska det inte vara något problem.

Jämför snabblån

 

Åldersgränser

Det finns åldersgränser vare sig man vill eller inte och man kan tycka att det är diskriminerande men i slutändan handlar det om risktagande och då blir det lättast att sätta en gräns som gäller för alla.

De lägre åldersgränserna för lån går vid 18-20 år och det är för att du ska hinna avsluta dina gymnasiestudier och få ett jobb. Men i teorin kan du skippa gymnasiet, börja jobba direkt och trots att du i teorin har en kreditvärdighet bra nog för att kunna låna pengar direkt när du är 18 år så finns det långivare som inte tillåter det.

För pensionärer gäller samma sak. Ju äldre du blir ju större risk blir du statistiskt sätt för en långivare och därför har många satt en gräns runt 70-74 år för lån. För snabblån är summan mindre vilket gör att långivaren ofta kan tänka sig något större risk men att låna pengar efter att man fyllt 75 år gammal är extremt svårt.

Även sparande kan bli ett problem när man blir äldre. En del sparande kombineras med kapitalförsäkringar vilket också kan bli ett problem för pensionärer även om det först brukar bli problem efter man fyllt 80 år. Men det är alltså inte bara lån som kan bli problem.

Räntefria lån billigast för pensionärer

De billigaste lånen för pensionärer är precis som för alla andra att vända sig till de som kan erbjuda räntefria och helt avgiftsfria lån. Detta låter ofta för bra för att vara sant men det finns faktiskt flera långivare i Sverige som du kan låna pengar helt kostnadsfritt av.

Ett räntefritt lån utan avgifter gäller under en begränsad tid på t.ex. 30 dagar. Efter den tiden så appliceras avgifter och ränta enligt vanlig taxa men om du återbetalar innan dess så behöver du bara betala tillbaka exakt den summan som du lånade. Med andra ord blir den totala kostnaden 0 kr med 0% effektiv ränta.

Som pensionär har du även möjlighet att nappa på dessa erbjudanden men det gäller bara första gången, som ett sätt att få dig att bli kund och prova hur enkelt och smidigt det är att låna pengar. Du kan läsa mer om dessa möjligheter för att se om det är något som intresserar dig. Under en lång tid marknadsfördes dessa som gratis snabblån men det är något som ändrats.

Din inkomst & pension styr kreditvärdigheten

För personer som arbetar är det lönen som styr hur mycket pengar du får lov att låna och när du är pensionär så kommer din pension vara underlaget för hur bra kreditvärdighet du får.

I vissa fall finns möjligheter att låna pengar även om du skulle ha en väldigt låg pension. Här kan din förmögenhet hjälpa dig om du t.ex. äger en väsentlig del av din bostad eller om du har pengar, värdepapper, aktier eller några andra tillgångar.

Många långivare har ett krav på att du ska ha minst 120 000 kronor i årsinkomst eller 10 000 kronor i månaden. Om du bara har garantipension så kommer du antagligen inte upp i detta beloppet men det finns långivare som har andra gränser.

Du kan läsa mer om garantipensionen hos Pensionsmyndigheten.