Snabblån utan kreditupplysning?

Låna utan kreditupplysning

Det är en väldigt lukrativ tanke att låna pengar utan att långivaren gör en kreditupplysning. Tyvärr är inte detta möjligt om du vill låna pengar av en långivare registrerad hos Finansinspektionen vilket alla trovärdiga och trygga långivare är.

Det finns alltså inget bra sätt att slippa en kreditupplysning och det är för att pengar inte ska lånas ut till redan skuldsatta personer. Det ställs krav på långivare att kreditvärdigheten ska vara bra nog för att låna ut pengar annars bryter långivaren mot praxis och Finansinspektionens riktlinjer.

Men även om alla långivare kommer göra en kreditupplysning på dig så finns det möjlighet att undvika UC vid lån. UC (Upplysningscentralen) är bara ett av många kreditupplysningsföretag och det finns flera fördelar att undvika just dem.

Det spelar alltså ingen roll om du ska ta ett snabblån, telefonlån, smslån eller något annat blancolån så kommer en kreditupplysning att göras.

Varför kreditupplysning görs

Kreditupplysning måste göras för att säkerställa att du inte befinner dig i en dålig ekonomisk situation och att du faktiskt har en möjlighet att betala tillbaka pengarna som du lånar.

I en kreditupplysning kommer långivaren att få reda på vilken deklarerad inkomst du har, förmögenhet, civiltillstånd, eventuella betalningsanmärkningar, skulder och en mängd andra detaljer som har betydelse för att kunna ta ett beslut om du har en bra eller dåligt kreditvärdighet.

Kreditvärdigheten är det som bestämmer om du får låna pengar och hur mycket pengar du får låna. Här finns flera riktlinjer om hur en långivare ska resonera och Finansinspektionen har historiskt sätt haft en hel del anmärkningar och varningar att dela ut då vissa långivare tummat på vad som krävs.

Detta är dock någonting som du kan utnyttja om du vet att du är i en situation där du måste få pengar men bara för de flesta långivare skulle neka dig så finns det kanske långivare som skulle godkänna dig vilket du lär upptäcka om du provar att ansöka om lån hos så många som möjligt. Men om du inte får låna pengar finns det förmodligen en bra anledning till det och det är dumt att försätta sig i en sämre situation med mer lån och skulder.

Vad krävs för att få låna pengar

Vi skrivit utförligt om vad som krävs för att få låna pengar med snabblån och smslån här. Den korta sammanfattningen är dock följande:

  • En fast inkomst genom t.ex. anställning
  • Inga skulder hos Kronofogden
  • Svensk medborgare och skriven i Sverige
  • Vara minst 18 år gammal

Variationer kan förekomma där t.ex. vissa långivare kräver att du är 20 år gammal medan andra kräver att du har ett svenskt mobiltelefonnummer att koppla till dig som kund.

Dock är betalningsanmärkningar sällan ett problem, speciellt inte om de är äldre än 6 månader då flera långivare tillåter dig att låna trots det.

Kreditupplysning på sig själv?

Om du är nyfiken på hur en kreditupplysning ser ut på dig själv så finns det flera möjligheter att ta reda på det. Kreditupplysningsföretag som t.ex. Creditsafe erbjuder dig att göra just detta.

Att känna till vad en kreditupplysning visar på dig kan vara ett bra sätt för att veta hur din kreditvärdighet ser ut och vilka möjligheter du har för att låna pengar..

Vilka kreditupplysningsföretag finns?

Det finns flera olika företag som utför kreditupplysningar i Sverige. Vissa är mer vanliga än andra och nya aktörer kan dyka upp. Här nedanför hittar du några av de vanligaste aktörerna.

  • Creditsafe – Kanske en av de absolut vanligaste alternativen när det kommer till snabblån och smslån.
  • Bisnode – Ett annat populärt alternativ inom snabblån och mikrolån
  • Soliditet – Soliditet är ett annat vanligt förekommande företag som utför kreditupplysningar och är en del av Bisnode.
  • Upplysningscentralen (UC) – Kanske det vanligaste företaget som utför kreditupplysningar på privatpersoner men som sällan används för snabblån och smslån. Ibland används de endast för större lån över t.ex. 10 000 kronor.